HS: Urpilainen on valmis kieltämään vaalituet kokonaan

Jutta Urpilainen on ehdottanut vaalitukien kieltämistä kokonaan. Jutta yrittää kerätä pari irtopistettä vaalirahasotkujen jäljiltä, nyt kun ensimmäiset strutsit jo uskaltavat nostaa pään hiekasta. Oma pesä näyttää aika puhtaalta, vaikka viimeksi eilen pääministeri Vanhanen yritti herättää mediaa innostumaan ay-tukien penkomisesta. Vanhasta kun huoletti se, miten vasemmistopuolueet pärjäävät, jos ay-väki ei saa jakaa tukea.

Mietin, mitä seuraisi, jos vaalitukia ei enää saisi jakaa yksityishenkilö, elinkeinoelämä eikä ay-väki. Kaikki raha tulisi valtion kassasta tai puolueen jäsenmaksuista. Koska puoluetuki jaetaan kansanedustajien määrän mukaan, eduskunnasta putoavat puolueet saisivat tuloja vain jäsenmaksuista. Ainakin eduskunnassa olevien puolueiden asema vahvistuisi mukavasti.

Jäsenmaksuissa puolestaan Keskusta on omaa luokkaansa, ainakin MTV3:n joulukuussa 2008 julkaiseman uutisen mukaan. Keskustalla on 176 000 jäsentä, Kokoomuksella ja SDP:llä 40-50 000 jäsentä. Muilla jengeillä jäseniä on aika lailla vähän, joten kolme suurinta saisivat tällä(kin) menettelyllä selvän edun vaalikampanjointiinsa. Mainospylväistä kaksi kolmesta olisi Keskustan, olettaen että maksavia jäseniä on suhteessa puolueiden välillä sama kuin jäsenten kokonaismäärä. Kansalaisten mahdollisuus lisätä suosimansa puolueen valtaa luonnollisesti vähenisi, mutta toki pieni- ja isotuloisilla olisi yhtäläinen mahdollisuus maksaa puolueen jäsenmaksu.

Toisin sanoen pienituloiset pääsisivät vaikuttamaan politiikkaan entistä enemmän. Jee! Itsehän olen tunnetusti pienituloinen, koska ansiotyössä ollessa palkkani oli 2850 euroa kuukaudessa, ja sitä paitsi äitiysvapaalla kuukausittainen tuloni on noin 1700 euroa. Kiitos Jutta!